Vilka är Thule?

Om du har letat efter cykeltillbehör, exempelvis cykelsitsar, cykelväskor och cykelhållare till bilen, har du garanterat stött på företaget Thule. Det är inte så konstigt, företaget är enormt och de tillverkar alla möjliga produkter. Du kan hitta både Thule cykelsits och även andra produkter som inte har med cyklar att göra, exempelvis ryggsäckar och dator- och kameraväskor.

Från gäddsaxar och takräcken till allt möjligt

Året var 1942 och läget i världen är spänt. Andra världskriget är i full gång och Tyskland kommer under detta år att nå höjden av sin makt. Sverige har under vintern drabbats av en rekordkyla med temperaturer på minus 30 grader. Så här såg situationen ut i landet när Erik Thulin bestämde sig för att sälja en gäddsax som han konstruerat. Saxen såldes under namnet Thule och den blev starten på en verksamhet som snabbt växte.

Uppköp efter uppköp

Under 60-talet tog företaget nästa steg i sin utveckling, nu med Willis Thulin, Eriks son, i VD positionen. De började utveckla produkter till bilar som exempelvis takräcken och skidhållare. Dessa blev inte bara populära i Sverige utan även i andra länder runt om i världen, något som i sin tur gjorde att större företag fick upp ögonen för det välskötta svenska familjeföretaget. 1979 köper Eldonkoncernen upp Thule. Sedan dess har företaget köpt upp andra, mindre företag och även själva ha blivit uppköpta av ännu större företag.

Vem äger Thule idag?

Koncernen som äger Thule idag heter Thule Group. De styr flera olika varumärken men av dessa är Thule fortfarande det största. Dessutom tillverkar de alla möjliga produkter. Du kan både köpa en prisvärd Thule cykelsits och andra praktiska produkter, från kameraväskor till hästboxar, barnvagnar och mycket mer. Just cyklar har blivit en framgångsrik inriktning för företaget. De lanserade bland annat väsksystemet Pack ’n Pedal som gör det enkelt för cyklister att fästa stora väskor på cykeln. Företaget vågar tänka utanför boxen och skapar regelbundet nya företag som fortsätter med en lyckad satsning. På detta sättet har de utvecklat populära produkter som Thule cykelsits, vattentåliga sportduffelväskor som Thule Chasm-serien eller den praktiska barnvagnen Thule Sleek.

En sak är säker. Även om ägandeskapet har varierat genom tiderna så har företaget lyckats behålla den innovativa fingertoppskänslan och det svenska arvet. Thule Group har över 3 000 anställda och huvudkontoret ligger på svensk mark. Om du vill satsa på ett svensk märke vars produkter håller högsta kvalitet så finns det få företag som kan mäta sig med mäktiga Thule.