Att basta infraröd bastu ofta kan föra med sig många olika hälsofördelar – bland annat kan infraröd bastu vara effektivt för dig som har hudproblem eller till och med sjukdomar. Dom infraröda strålarna tränger djupt in i huden och kan förbättra flera olika typer av åkommor. Läs mer här!

Regelbundet bastande bra för huden

Hudproblem och sjukdomar kan vara besvärande – det kan klia, vara irriterande eller till och med smärtsamt. En glad nyhet för den som lider av till exempel psoriasis, eksem eller acne är att genom att basta regelbundet i en infraröd bastu kan besvären bli bättre.

En infraröd bastu värms upp med infraröda strålar och är därmed något helt annat än att bara i en ”vanlig” bastu. Strålarna tränger som sagt in på djupet och det gör att blodcirkulationen ökar och en slags reningsprocess sätter igång. Porer som täppts igen av kemikalier, slaggprodukter och annat öppnas upp och kroppen kan göra sig av med dom gifter som lagrats genom dom svettningar man får när man bastar.

Andra hälsofördelar med infraröd bastu

Förutom att personer med jobbiga hudproblem kan uppleva goda effekter av att basta ofta i en infraröd bastu finns även en rad andra hälsofördelar som det pratas mycket om. Regelbundna besök i dom infraröda strålarna sägs bland annat kunna stärka hjärt-, kärlkonditionen, vilket är bra för den som har problem men som av någon anledning kanske har svårt att ta sig ut och motionera.

Att man får upp pulsen och svettas kraftigt när man bastar kan också leda till att man får en förbättrad ämnesomsättning. En del liknar bastandet vid träning i och med att man förbränner ungefär samma mängd energi som vid ett träningspass även om det inte är rekommenderat att ersätta träning med bastning eftersom det istället kan få andra konsekvenser.

Man kan basta regelbundet, men inte för länge och inte för ofta. Det är viktigt att tänka på att kroppen lätt bli uttorkad av värmen och svettningarna så man bör se till att fylla på med ordentligt med vatten både före och efter.

Andra hälsofördelar som ofta nämns i samband med infrabastu är:

  • Lindrar muskel-, och ledvärk
  • Stärker immunförsvaret
  • Fungerar som detox för kroppen

Oavsett vilka hälsofördelar man är ute efter är det som sagt viktigt att basta med sunt förnuft. Det kan ta tid innan man märker skillnad, till exempel om man hoppas på en förbättring kring sina hudbesvär, men ha tålamod och glöm inte att njuta.