Har det någonsin hänt dig att du vaknat mitt i natten och glömt om du låste dörren? Du kanske ligger där en stund och försöker komma ihåg. Du går igenom din kvällsrutin så många gånger att du börjar tänka ”visst låste jag, men var det inte igår?” Du oroar dig så mycket att du till slut måste stiga upp ur sängen och dubbelkolla. Sen lägger du dig igen  men sömnen flyr dig – och så var nattens vila förstörd.

Denna lilla historia som vi alla varit med om bevisar hur viktig säkerheten är. Man måste känna att hela familjen är säker från inbrott och andra tråkigheter – annars får man aldrig lugn och ro. Och visst är det bra att göra det extra svårt för tjuvarna om de nu bestämt sig för att stjäla just ikväll – så att de tröttnar och ger upp.

Säkra ditt hus när du renoverar

Ett sätt att ge dig själv den sinnesfrid du behöver är att tänka på säkerheten redan när du bygger eller renoverar ditt hus. Ordentliga, inbrottssäkra dörrar och fönster kan hjälpa dig att sova gott på natten och slippa bli bestulen på dina värdesaker – och det är ju ingen som vill förlora ägodelar av materiellt värde, men det är ändå det som har sentimentalt värde som vi är mest försiktiga med. Tänk på barnens första teckningar, familjefotografier, mormorsmors gamla halsband från förra seklet eller dina egna vigselringar – dessa ägodelar är unika och därför desto mer värdefulla- de förtjänar att bli skyddade.

Så inbrottssäkrar du ditt hem

Dessa tips kan hjälpa dig att tänka efter hur det ser ut hemma hos dig och bestämma om det är något du behöver ändra på:

  1. Se över utsatta områden – som dörrar med glaspartier eller brevlådor. Välj hellre en inbrottssäker dörr med larm och bra belysning.
  2. Kolla alla sidoingångar och terrassdörrar. Ju mer avskild en ingång är, desto lättare är det för tjuven att jobba ostört – särskilt när ingen är hemma.
  3. Fönster som är lätta att nå – till exempel de som sitter mot balkonger och terrasser – bör säkras.
  4. Glöm inte ytterdörren! De flesta tjuvar tar sig in på andra ställen – men det är genom ytterdörren som de senare bär ut stöldgodset. Så se till att skaffa en inbrottssäker ytterdörr som inte går att öppna inifrån utan nyckel när du inte är hemma.

Om du följer dessa tips kan du skapa en trygg atmosfär i ditt hem, där du och din familj kan trivas och må bra samt slippa tråkiga upplevelser.