Att slänga sig i snön utan minsta tanke på att bli kall och blöt är nog vad de flesta barn anser viktigast med en overall. Därefter kommer nog kravet på smidighet, för vad är nyttan med en skyddande overall om det inte är lekvänlig? En bra overall lever upp till barnens krav på skydd och rörelsefrihet. Den här artikeln vänder sig till dig som förälder och vi ska här guida dig i vad du bör titta efter innan köp av overall.

 Det heltäckande skyddet

En bra overall ska hålla värmen men kylan borta. En vinteroverall att satsa på är därför termoisolerad för att hålla värmen, har heltejpade sömmar som hindrar fukt från att smyga sig in och har snölås, det vill säga gummiband vid benslut vilket förhindrar snön från att ta sig in. Därtill är det bra om overallen ärmar och knän är förböjda eftersom det betyder en större rörelsefrihet för barnet och mindre slitage på overallen. Under det mörka vinterhalvåret är givetvis är fastsydda reflexer något att önska på en vinteroverall, gärna flera stycken.

Vattenpelare och andningsfunktion

En bra vinteroverall håller för lite tuffare tag. Slitage undviks bäst om man väljer en overall där materialet har en hög denier, det vill säga ett tjockt och tätvävt yttertyg. För att yttertyget ska hålla för regn och väta är det viktigt att se till att vattenpelaren ligger på 10 000 mm. Detta mått beskriver hur mycket vatten tyget klarar av stöta bort innan det absorberar vattnet. Att välja en vinteroverall som andas är också viktigt. När barnet leker och blir svettigt ska plagget kunna transportera ut fukten så att inte för mycket stannar kvar och kyler ner barnet. Andningsfunktionen mäter man i hur många gram fukt per kvadratmeter och dygn plagget släpper igenom. Även här är en bra riktlinje att välja en vinteroverall som ligger runt 10 000 gram och dygn.

Jämför

Innan du som förälder väljer en vinteroverall till ditt barn är det bästa du kan göra att jämföra olika overaller från tillverkare och dess modeller. Seriösa återförsäljare anger mått på ovanstående funktioner och vi hoppas att denna snabbguide kommer att förenkla ditt val. Om du uppskattar att få kläderna hemskickade är det enkelt och smidigt att handla på internet. En bra webbhandel för barnkläder ger dig dessutom ännu fler tips vad du bör tänka innan du beställer.