Nike – märkets historia

Nike är idag ett av världens kändaste och mest populära skomärken. De är främst kända för sin sport- och jumpaskor som nästan dominerar marknaden. Men hur föddes egentligen det här mycket omtalade företaget?

Startades av en importör

Nike grundades 1972 av en importör vid namn Phil Knight. Vid tillfället hade han en längre tid importerat olika sorters sportskor från Asien som han sedan sålde vidare till flertalet amerikanska friidrottare. Ett av de mest populära märkena han importerade hette Blue Ribbon Sports.

De här skomodellerna ville nu Phil utveckla – något som han bestämde sig för att göra med samarbetspartnern Bill Bowerman. Nikes Logo, som ofta kallas för swooshen, skapades redan 1971 av en student vid Portland State Univeristy, studenten hette Carolyn Davidson och studerade design.

1980-talet bar frukt

Under 1980-talet fortsatte Nikes starka framgångar, och företaget skulle så småningom komma att bli marknadsledande inom sitt område. Air Jordan var en av de modeller som Nike hade allra mest framgång med. Stora delar av modellens framgångar kan tillskrivas basketspelaren Michael Jordan, som agerade galjonsfigur för utgåvan.

Idag

Idag är Nike ett av världens absolut största märken inom sportindustrin. Inte minst i hemlandet USA, har de mycket stora andelar av marknaden. Företaget har också blivit uppmärksammat för att de anses vara drivande i flytten av skotillverkning till länder med låga löner i Sydostasien.

Det här är såklart också något som de (tillsammans med flera andra företag) har fått en hel del kritik för, då lönerna i länderna är så pass låga och arbetsvillkoren så dåliga att det av många anses vara oetiskt att förlägga verksamhet där.

Knight var en av de mest framträdande personerna som bidrog till att skapa skoindustrin i Busan i Sydkorea.

Även om Nike och en rad andra märken idag står för en enorm marknadsdel så kommer en rad märken till bättre pris som utvecklas av en rad sportbutiker själva. Man kan tydligt se detta när man bläddrar bland Halens utbud av träningskläder.