Vad du kan lära dig av Cykelvasan

Genom att delta i en cykeltävling som till exempel Cykelvasan kan du lära dig flera saker som du i framtiden kommer ha nytta av. Här avslöjar vi några av de värdefulla lektioner som en tävling av detta slag kan bjuda dig på.

Du är inte ensam nybörjare

Även om du nu är vuxen, kan du få samma känsla som på den första skoldagen när du anländer till din första cykeltävling. Du är spänd av förväntan inför Cykelvasan, men kommer förmodligen förvånas av att inte alla cyklister är i toppform och håller hög internationell nivå. Det är istället en salig blandning av individer, både vad gäller skicklighet, form och storlek, som tar sig an denna utmaning. Du är dessutom inte den enda nybörjaren på plats, vilket kan vara skönt att känna till!

Det räcker med grundläggande utrustning

Bekvämlighet är det viktigaste när du deltar i en tävling som Cykelvasan. En outfit av lycra gör dig mer rörlig och håller dig sval. Ett par väl vadderade cykelshorts och en cykeltröja räcker en lång väg. Utöver detta kan det vara bra att ha en flaskhållare monterad på cykeln, samt enklare verktyg i fickan på din cykeltröja.

Det är inget fel med att bära knäskydd

Du kanske tror att det skriker “amatör” om dig bara för att du bär knäskydd. Även om de ofta är blänkande och sticker ut från din övriga outfit, kan de visa sig komma väl tillhands under resans gång. Vissa tävlanden kanske trillar av sin cykel vid mer än ett tillfälle, och tvingas ta sig runt banan med blodiga knän fulla med grus. Om så är fallet, kommer du förmodligen känna dig ganska nöjd med att ha skyddat dina knän.

Du kan inte förutspå vädret

De svenska årstiderna bjuder på ett varierande väder. Det innebär att du kan uppdatera din SMHI-app hur ofta du vill, det är ändå möjligt att solen skiner och det är 30 grader varmt när loppet börjar, men att himlen under loppets gång öppnar sig och regnet öser ner. Du bör därför klä dig på ett sätt som gör att du är beredd på det mesta i väderväg.