Cashback är egentligen är en välkänd affärsmodell som nu används för e-handel och shopping. Affärsmodellen går ut på att man attraherar köpsugna personer och får dessa att besöka olika sidor. Företaget bakom återbäringstjänster får en viss provision för alla besökare som shoppar på sidan. Detta kan mätas på flera sätt, bland annat genom att ge cashbackföretaget speciella rabatter och erbjudanden, exempelvis egna rabattkoder och dylikt.
Få din del av provisionen av onlinehandel
. Cashbackshopping innebär att köparen får ta del av denna provision, inte hela men en liten del. Hur stor denna ”återbäring” blir varierar bland olika e-handlare och även på hur avtalet mellan cashbackföretaget och e-handelsföretaget.
Verksamhet som använder liknande affärsmodell
Lånebranschen är en annan bransch där en form av cashback går att finna. Det finns flera låneförmedlare vars verksamheter går ut på att hjälpa dig hitta det bästa lånet. De attraherar personer som vill ta ett lån, ger de flera alternativ att välja mellan, personen klickar på länken och tas vidare till långivarens hemsida. Om de tar ett lån får låneförmedlaren en provision. Till skillnad från cashback får inte låntagaren ta del av provisionen.
Är cashback på riktigt?
Det enkla svaret är ja, det är en smart affärsmodell som bygger på att cashbackföretaget i princip tar hand om marknadsföringen. Att betala ett relativt litet belopp för betalande kunder är en självklar ekvation för nätbutiken. Denna typ av affärsmodell återfinns i många betalningssystem idag och olika plattformar. Förutom att det är som ett slags bonussystem, så är det också en marknadsföringsstrategi för att få återkommande kunder.
Hur fungerar återbäringstjänster i praktiken?
En vanlig process är att du skapar ett konto hos cashbacksidan och shoppar via cashbacksföretagets anslutna partners. Du behöver använda länkarna och rabattkoderna som finns på sidan för att kunna ta del av provisionen. Tjänsten i sig är i regel kostnadsfri, du shoppar och betalar hos e-handelsföretaget precis som vanligt. Det är även vanligt att det finns en minimigräns för din återbäring innan du kan ta ut den. Det kan exempelvis handla om att du måste ha mer än 100 kronor på ”återbäringskontot” innan dessa går att skicka vidare till ditt bankkonto.
Lämna ett svar