Det spelar ingen roll vad för badkar, bastu, simbassäng eller dusch man har därhemma. När man väl kommer upp ur vattnet är det en skön handduk man söker. Utbudet badhanddukar är stort och många gånger kan man häpna över de färgstarka och vackra alternativ som står till buds i butikerna. Att satsa på kvalitet är någonting som verkligen gäller när det kommer till handdukar. En sämre tillverkad handduk kan snabbt gå sönder och förlorar sin uppsugningsförmåga efter någon tvätt. Det spelar ingen roll hur fin och väl färgad handduken är. Om den inte fungerar är den ingenting värt att använda. Som tur är finns en uppsjö alternativ som är noga tillverkade av bra material helt utan att man tummat på kvalitetsnivån. Sådana badhanddukar följer en genom livet och kan många gånger lämnas vidare till en yngre generation!

Egyptisk bomull i badhanddukar

Materialet som är att föredra när det gäller klassiska handdukar är bomull. Gärna egyptisk bomull av bästa sort! Precis som i andra textilfrågor mäter man ofta tyget i vikt när det gäller handdukar. En hög vikt innebär att det finns gott om tätt vävt bomullsmaterial. I förlängningen är detta en indikation på hög kvalitet och bra funktion. En ordentlig badhandduk skall kunna värma och torka snabbt. Ett riktmärke i valet av handdukar är att titta efter 550grams alternativ.

Här finns handdukar och badlakan som väger 550g/m2. Endast egyptisk bomull används och kvaliteten går inte att missa när man använder handdukarna.

Hamam-handdukar från Tunisien

Brinner man för spa och bad har man kanske sett även andra sorters handdukar. Det kan röra sig om traditionella hamam-handdukar. Är de från Tunisien benämns de Fouta. Dessa handdukar är större än vanliga badhanddukar men väger väsentligt mycket mindre. Här kan man inte utgå ifrån vikt som huvudfaktor eftersom de är tillverkade på ett annat sätt. Det som kännetecknar dessa hamam.handdukar är att de är handvävda och bär fransar. De är mycket vackra och har genom historien använts i samband med bad och massage. Den som besökt ett Turkiskt bad har med viss sannolikhet varit i kontakt med dessa iögonfallande badhanddukar från orienten!

Oavsett vad för handduk man använder, är det viktigt att man tvättar och vårdar den ordentligt. Man bör alltid undvika torktumlare i och med att detta riskerar att minska handdukens uppsugningsförmåga. Någonting man ogärna vill äventyra när det rör sig om handdukar.